Ce stiai si ce nu stiai despre panouri fotovoltaice?

panouri-fotovoltaicePentru ca si la noi in tara se vorbeste de cativa ani tot mai mult de green energy si de multiplele posibilitati de folosire a resurselor naturale pentru producerea de energie electrica este imposibil sa nu fi auzit macar o data vorbindu-se despre panouri fotovoltaice pret. Sursa importanta de energie regenerabila, radiatia solara trebuia cumva captata pentru a ne ajuta sa avem energie electrica in case sau in unitati de productie, la costuri mai mici, asa ca au aparut pe piata aceste panouri, cu celule solare din diverse materiale. Celulele solare capteaza radiatia solara, o transforma in energie electrica si apoi o inmagazineaza in niste acumulatori sau o dau spre folosire in sistemul de energie electrica al clientului.

Panourile solare si sistemele fotovoltaice pot deservi atat zone industriale, cat si zone rezidentiale, ne pot ajuta sa avem facturi mai mici la energie electrica si sa avem grija cu adevarat si de mediul inconjurator. Acestea sunt lucrurile pe care le cunoastem despre panouri fotovoltaice, insa iata si cateva curiozitati despre ele care le transforma in nistre echipamente si mai interesante. Celulele fotovoltaice sunt de fapt niste detectori foarte sofisticati, un fel de senzori care convertesc fluxul de lumina in energie electrica, fiind fabricate din pelicule argintii montate pe straturi semiconductoare, avand la baza o alta pelicula feroasa. Nu este prima data cand oamenii au incercat sa se foloseasca de lumina solara pentru a obtine un tip anume de energie. Cu peste un secol in urma s-a reusit transformarea energiei solare, radiatiei, in abur, cu ajutorul unor aparate rudimentare.

Poate cel mai infocat sustinator si utilizator al panourilor solare este… NASA, care le utilizeaza in toate misiunile spatiale. Pentru a aduce curent electric in casele oamenilor, panourile functioneaza foarte simplu, fiind nevoie doar de un invertor care transforma curent continuu in curent alternativ, fara cabluri, fara batai de cap. Intretinerea panourilor solare este extrem de simpla si se poate face doar cu… o carpa si putina apa. Dar pana sa ajungem la NASA, Leonardo Da Vinci a intrebuintat energia solara ca sa incalzeasca apa-cu ajutorul unor oglinzi concave ce concentrau lumina solara. Iar daca va intrebati cata energie electrica poate produce zilnic panoul solar, ei bine, cam 1.35 kWh/metru cub pe zi de electricitate.

Printre primele utilizari ale celulelor fotovoltaice se numara si alimentarea jucariilor. In fine, ipotetic, daca am duce panouri solare in Sahara si am acoperi doar 15% din suprafata lui, am obtine pe an 450 terawati-ne-ar ajunge cateva zeci, daca nu sute de ani in conditiile in care consumul global de energie ajunge la 13 terawati.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation