Minciuni imbracate in aur

salvam_rosia_montana_2013

 

Fiind adus in prim plan, din nou, acest subiect, am avut curiozitatea de a intra pe site-ul Rosia Montana Gold Corporation. M-a surprins, desi nu ar trebui sa ma mai surprinda nimic in tara asta, modul in care totul se prezinta ca fiind ceva benefic atat pentru populatia aflata fara locuri de munca, din Rosia Montana, cat si pentru mediul inconjurator. Se vorbeste despre cum va inflorii piata muncii din acea zona, prin intermediul acestui proiect, cum cei peste 80% de oameni ramasi fara locuri de munca vor putea sa lucreze din nou.

Dupa cum este prezentat pe site, acest proiect vine ca o mana cereasca, ca o salvare din ceruri pentru noi cei nevoiasi. Vine sa ne salveze mediul inconjurator prin intermediul metodelor de exploatare miniera moderne si sa ne si imbogateasca. Va dati seama ca vorbesc ironic, nu? Cred ca am invatat pana acum ca tot ce suna prea frumos ca sa fie adevarat de obicei e o mare minciuna gogonata. In nici un caz acest proiect, ce se incearca a fi demarat de aproximativ 14 ani, nu este unul benefic pentru mediul inconjurator. In urma mineritului ne vom trezi mai bogati, insa nu cu bani sau aur ci cu un mare lac de cianuri. Interesele noastre ca cetateni ale acestei tari sunt date la o parte de catre politicienii corupti si de catre cei ce beneficiaza de pe urma acestui proiect, in niciun caz nu noi. Noi suntem cei care ar fi trebuit, in teorie, sa stam si sa privim, cum ei, ne vand tara, ne vand aurul, ne distrug mediul si culmea, ar fi trebuit chiar sa fim si recunoscatori pentru ca toate acestea vor aduce un plus la bugetele locale si de stat, adica, dupa cum spun ei, un plus pentru noi. Un plus deghizat de fapt in milioane de minusuri, pentru ca adevarul din spatele cortinei, este bine ascuns. Noi l-am vazut, ca urmare, ne-am razvratit, ne-am adunat timp de 8 zile in centrul orasului si am protestat. Am protestat pentru ca acest proiect sa fie oprit, pentru ca tara noastra sa nu fie distrusa de cianuri si pentru ca ei sa nu ne fure metalele pretioase si aici nu ma refer doar la aur, pentru ca stim cu totii ca exista zacaminte mult mai pretioase pentru proprietarii acestui proiect decat aurul. Mizele sunt mari, sunt vehiculate sume uriase, iar noi am primi doar o frimitura din toata painea lor. Ce bine ca oamenii au inteles insa cum stau lucrurile de fapt, ca sunt manipulati si ademeniti cu niste frimituri, pentru ca mai apoi sa ne ramana tot noua, romanilor, sa le curatam mizeria, poluarea cu niste bani primiti de la cei care au demarat proiectul, insa insuficienti pentru a putea aduce mediul inapoi exact asa cum era. Nu poti pune pret pe mediul inconjurator. E tot ce ne-a ramas si cred ca strabunii s-ar rasunci in morminte daca ne-am vinde in acest fel tara.

Lucrurile stau bine, cel putin pentru moment se pare ca protestele zecilor de mii de oameni, au dat roade si V.Ponta a declarat proiectul inchis, la doar o ora dupa ce Crin Antonescu a declarat ca nu este de acord cu Proiectul Rosia Montana. Am fost si eu printre protestatari si pot spune ca am vazut acolo oameni creativi, artisti si idealisti ce luptau pentru o cauza, pentru un viitor. De laudat sunt si cei care au venit cu copii tocmai pentru a-i invata cum sa lupte pentru ceea ce isi doresc si cum sa le dea un exemplu despre ceea ce inseamna mandrie nationala, unitate si fraternitate.

Ma bucur ca vocea poporului a fost auzita, ca jocurile nu au iesit dupa cum au vrut unii si altii, ca inca avem puterea de a schimba ceva, ca inca speranta nu ne-a fost ucisa.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation