NASA ne-a uimit din nou: a lansat pe orbita satelitul care stie cat de umed e Pamantul

smapNASA e mereu cu un pas inaintea gandirii comune. Recent, pe 31 ianuarie 2015, a lansat in spatiu satelitul care va sti exact cat de umed e solul de pe Terra si cand vin inundatiile si seceta. Plasarea lui pe orbita a fost posibila cu ajutorul unei rachete lansate din California. Pe numele sau de cod SMAP (Soil Moisture Active Passive Mission), satelitul american are la bord instrumente sofisticate de masurare stiintifica, respectiv un radiometru si un radar. El isi va petrece toata viata in cosmos, stand si calculand la infinit cata apa sau gheata are un anumit sol de pe suprafata Pamantului.

Scopul lansarii sale este alcatuirea unei harti de tipul Google Maps de unde se va putea vedea clar ce zone sunt umede si ce zone nu, cum evolueaza umiditatea si de ce factori avem nevoie pentru a influenta conditiile climatice si umiditatea solului. Actualizarile hartii vor fi periodice, la doua sau trei zile diferenta, iar seceta sau inundatiile nu vor mai fi o necunoscuta.
Avand la degetul mic aceste statistici si rezultate palpabile despre umiditatea solurilor de pe Terra vom putea sa aflam mai usor daca unele zone sunt bune pentru culturi – agricultura e principalul beneficiar al datelor colectate. Satele sau oraselele nu vor mai fi dezvoltate in zonele unde solul e umed si neprielnic locuirii, vor fi evitate alunecari de teren sau raspandirea rapida a chimicalelor aruncate in apele de pe langa soluri si nenorocirea recoltelor.

Pe de alta parte, stiind exact cand vine seceta, culturile vor putea fi ghidate pentru a nu ajunge sa fie pierdute din cauza culturii excesive, se vor reorganiza cultivarea si plantarea lor, iar banii economisiti vor fi reinvestiti in alte afaceri profitabile ce au la baza agricultura, dependente de soluri si umiditatea lor.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation