Oceanul, locul unde nimeni nu ar fi crezut ca poate gasi dovezi legate de mayasi

mayasiIstoria omenirii a consemnat de-a lungul secolelor numeroase civilizatii, unele mai razboinice, altele mai pacifiste, dar fiecare avand anumite caracteristici care si-au pus amprenta asupra viitorului si perceptiei omenirii asupra anumitor fenomene. Printre cele mai vechi civilizatii precolumbiene de care am auzit vreodata se afla mayasii, o civilizatie despre care istoria ne spune ca a trait undeva de prin secolul al III-lea pana spre finele secolului al X-lea d.Hr., in zona unde acum se afla America Centrala.

Preocupati mereu de inovatii in domeniul medicinei si masurarii timpului, mayasii au disparut din senin, lasand in urma foarte multe semne de intrebare. Oamenii de stiinta si istoricii, arheologii au cautat mereu sa dezlege acest mister, cautand prin toate locurile pe care le-ar fi frecventat acestia. Nimic, nici un semn n-au gasit care sa le explice clar cum si de ce au disparut fara urma. Pana acum. Undeva in ocean, arheologii au gasit dovezi palpabile care ar putea explica unele dintre cele mai bine pastrate secrete mayase. In Belize, la 121 de metri adancime, in Groapa Uriasa Albastra, arheologii au descoperit un potential motiv al disparitiei mayasilor: seceta si modificarea climei, cu schimbari radicale care i-au transformat pe mayasi intr-o civilizatie „banala”, fara sa mai aiba puterea de odinioara. La analiza sedimentelor prelevate din laguna si groapa din Belize, oamenii de stiinta au ramas socati cand au vazut ca exista putin titan, ceea ce le-a sugerat ca ploile torentiale aduse de ciclonii tropicali au lipsit cu desarvarsite in perioada aceea. Groapa din Belize e cam pe aceeasi linie cu furtunile periculoase care se abat asupra zonei si cu Tikal, capitala Maya.

In Peninsula Yukatan, unde a inflorit civilizatia mayasa, precipitaliile erau de baza, iar lipsa ploilor ar fi dus cu siguranta la razboi, seceta, foamete, decaderea civilizatiei. Toate asezarile lor au fost depopulate dupa 900, dupa care, seceta si mai mare a dus la disparitia civilizatiei. Decaderea nu poate fi explicata nici macar de contextul politic, clima sau transformari in privinta gandirii sau organice. Vorbim asadar despre decaderea civilizatiei, nu despre disparitia unor oameni. In prezent, urmasii mayasilor inca traiesc… In viitor, pe masura ce tehnologia avanseaza si arheologia devine din ce in ce mai „tehnologizata” si mai multe secrete despre civilizatiile antice si cele de mult pierdute vor iesi la iveala. E doar o chestiune de timp.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation