Pot fi oprite Breaking news-urile false in era social media?

grasswireGrasswire, Facebook-ul informatiei corecte. Informatia circula astazi cu o rapiditate greu de controlat. In fiecare secunda pe Twitter, Facebook, Reddit sunt mii de subiecte care apar de niciunde, sute de informatii pe care nici nu ai timp sa le procesezi, asa ca nici nu te poti gandi sa le verifici rapid. Fiecare Breaking News a devenit un teren proprice pentru dezinformare si manipulare cu cele mai interesante si mai „fine” tehnici de comunicare existente la ora actuala. De curand, tragedia aviatica pe care tot globul a privit-o cu inima cat un purice, prabusirea, de fapt doborararea, Malaysian Airlines MH17, a fost inceputul unui lung sir de dezinformari si rapoarte false date chiar si de jurnalisti cu o reputatie foarte buna-de exemplu, intr-o informatie care a circulat pe internet, in catastrofa aviatica ar fi murit zeci de americani… Comunitatea userilor a reactionat imediat, astfel ca Storyful a devenit un cenzor al tuturor informatiilor false, clarificand si atribuind surse fiecarui subiect de presa.

 

Compania a semnat un parteneriat cu Facebook in privinta FacebookWire, un proiect care aduce in atentie stiri selectate de editori si prezentate intr-un context mai larg, in legatura cu alte evenimente petrecute in lume-un fel de agentie de presa a Facebook. Insa cum faci sa opresti publicarea de twetturi false-ele nu pot fi editate de altcineva decat de persoana care a postat informatia. Raspunsul ni-l da Grasswire, lansat acum o luna. Grasswire e o redactie virtuala in timp real controlata de toata lumea, dupa cum se descriu cei din spatele proiectului. Functioneaza cam ca Reddit, insa butoanele de baza sunt „Confirma”, „Respinge”. Cand o informatie care e respinsa e data mai departe pe retele de socializare, apare si indicatorul respinsa, asa ca nu mai poate pacali pe nimeni. La doar doua saptamani de la lansare, proiectul avea deja 27.000 de useri activi. Exista si o aplicatie pentru smartphone care trimite notificari userilor despre diferite subiecte „in evolutie”.

Co-fondatorul Austen Allred spune ca ideea Grasswire i-a venit pe cand era in China, in 2011. Acolo a ajuns la o gara diferita pentru ca taximetristul a inteles gresit unde vrea sa mearga. Din fericire pentru el, greseala taximetristului i-a salvat viata: trenul in care urma sa se urce el s-a lovit brutal de un altul iar 40 de oameni au murit pe loc. Disperat sa afle si alte informatii despre tragedie, Allred a tot cautat pe retelele de socializare sa vada ce s-a intamplat de fapt. Nu a putut gasi nicio informatie scrisa de cineva care fusese implicat in accident, desi existau foarte multe subiecte legate de accident, dar numai presupuneri, relatari ale jurnalistilor etc. Pe langa toate acestea mai e vorba si de propaganda, cum vedem in Ucraina, Rusia, unde pe anumite conturi apar poze de prin Fasia Gaza si sunt prezentate ca fiind din Ucraina… Cu toate ca proiectul e la inceput si s-au strans vreo 50.000 de dolari, Allred si-a propus sa lanseze o altfel de retea de socializare cu o utilitate mai mare ca Facebook. Mai are nevoie doar de un partener media puternic si de un pic de „vuvuzeala”.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation