Punctualitate imposibila

punctualitateAs vrea din start sa recunosc ca de cele mai multe ori intarzii. Stiu, poate parea penibil pentru unii oameni, dar asta e, am incercat tot felul de metode, mi-as si pus telefonul, ceasul in casa cu vreo 10 minute mai devreme, nu-mi iese sa ajung la timp. Ma refer la situatiile obisnuite din viata mea: intalniri cu prietenii, iesi in oras, alte chestii de acest gen. In situatiile extrem de importante ma asigur sa ies mult mai devreme din casa.
Dar sa revenim la problema punctualitatii, pe care de ceva timp incerc sa o rezolv. Imi dau seama de faptul ca celor care sunt nevoiti sa astepte un om care intarzie le este extrem de neplacut, caci am fost si eu in aceasta situatie, asteptand oamenii nepunctuali, dar la un moment dat in viata mea aveam o perioada de intarzieri regulate si era destul de frustrant pentru mine, deoarece ma simteam foarte prost si fata de cei care ma asteptau.

In acea perioada, am dat intamplator peste un studiu despre punctualitate. Studiul facea corelatie intre oamenii care intarzie de cele mai multe ori si o alta caracteristica a personalitatii lor, si anume, optimismul. Studiul spunea ca oamenii nepunctuali sunt mai optimisti, deoarece ei cred ca vor rezolva anumite probleme si vor reusi totul intr-un interval mult mai scurt de timp, de aceea intarzie mereu. Un studiu interesant, desigur, si o buna scuza pentru inceput. Insa eu nu ma mai simteam bine cu aceasta scuza si eram ferm convinsa ca nu este un lucru normal ca lipsa de punctualitate sa devina o normalitate.

Am inceput sa lucrez in mod regulat cu aceasta obisnuinta. Ca de cele mai multe ori, totul vine de la intentie si de la dorinta. Mi-am pus un principiu : sa nu mai intarzii. Am inceput sa ies mai devreme in casa, chiar daca de multe ori asteptam eu persoana cu care urma sa ma vad, insa eram multumita de faptul ca nu mai eram mereu pe fuga si panicata pentru ca nu reusesc la ora stabilita. Astfel, incet, a inceput sa devina o regula punctualitatea. O regula personala care imi place si pe care o respect cat mai des posibil.
As minti sa zic ca nu mai intarzii niciodata. Se intampla sa mai intarzii uneori, insa nu este o obisnuinta si nu-mi provoaca frustrare sau senzatie de vinovatie fata de celalalt. E normal uneori sa fii la timp, se pot intampla lucruri imprevizibile, insa normal este sa-ti dezvolti principii sanatoase, prin care te respecti pe tine si pe ceilalti.

Vorbind de punctualitate, mi-am amintit de lordul Henry din «Portretul lui Dorian Gray» de Oscar Wilde. Aceasta era mereu in intarziere si facea sa-si astepte chiar si cei mai apropiati prieteni. Mi s-a parut geniala explicatia lui : el intarzia din principiu, un principiu care spunea ca punctualitatea este un hot care iti fura timpul.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation