Reabilitarea lui JFK – marketing sau interese ascunse?

jfkDe 2-3 ani am observat o tendinta interesanta in mass-media americanilor: comemorarea anuala a uciderii lui John F. Kennedy din 22 noiembrie 1963. Nu ar fi interesanta deloc daca viziunea americanilor nu ar fi diferita de la an la an: in aproape 20 de ani Kennedy a trecut de la statutul de depravat la cel de idol al natiunii. Cum? De ce si-au schimbat americanii viziunea despre fostul presedinte? Aceasta schimbare este reala sau este doar o strategie de marketing?

Punctul de pornire este chiar viata lui Kennedy. Cand romanii auzeau prima data de el, aflau ca este un fost presedinte bolnav, de care poporul sau s-a debarasat atunci cand el a inceput sa le incurce interesele. Cu timpul, imaginea promovata catre restul lumii a devenit mai dulce si a inceput sa prezinte un tata iubitor, un sot infidel dar atasat de sotia sa Jackie si un presedinte inteligent si abil.
Care sa fie adevarul? Stim sigur ca J.F Kennedy era bolnav, atat fizic, cat si psihic. Avand afectiuni cronice ale coloanei vertebrale si Boala lui Addison, Kennedy indura dureri atroce de spate si era dependent de sex, care mergea bine si cu alcoolul. Viata sa personala tinuta secreta pentru poporul american, datorita relatiilor bune pe care le avea Kennedy cu jurnalistii importanti ai vremii si datorita consilierilor sai, era foarte tumultoasa. Numeroasele aventuri extraconjugale il tineau departe de familie si de Casa Alba. Spiritul lui petrecaret nu a fost infrant nici macar de vestea mortii fiului sau de numai doua zile. Se spune ca, aflat la o petrecere, Kennedy ar fi replicat nonsalant: “Oricum bebelusul a murit. Ce mai pot sa fac?” si si-a continuat distractia.

Alt moment care ridica intrebari serioase asupra starii lui mentale este Criza Rachetelor din Cuba. In timpul sedintei pentru solutionarea acestei situatii extrem de tensionate, care putea in orice moment sa arunce lumea intr-un razboi nuclear, Kennedy s-a dus la… inot. Iar solutia de a ignora al doilea mesaj al lui Hrusciov, pe care se presupune ca ar fi dat-o presedintele, este cel putin ciudata, in contextul politic al vremii, cand rusii dominau lumea. Care om s-ar fi jucat cu Hrusciov?
Pe masura ce a trecut timpul, bolile lui Kennedy au avansat, iar actiunile lui au devenit tot mai deranjante pentru conducere, presedintele nefiind interesat de etica morala. Conform istoriei initiale, JFK a devenit un ghimpe in coasta americanilor, iar acestia l-au lichidat, inlocuindu-l rapid – in mai putin de doua ore noul presedinte a depus juramantul.

Dar istoria rescrisa ne prezinta un erou de razboi, un presedinte curajos si foarte abil, care a condus cu multa inteligenta jocul politic. Noile articole ii construiesc fostului presedinte o aura de familist, un barbat iubitor, imaginea clasica a americanului proaspat si vivace. Carisma lui Kennedy nu poate fi contestata: avand ca aliat televiziunea, presedintele a cucerit poporul. Dar si Hitler si-a cucerit poporul.. Asadar intentia de reabilitare fortata a imaginii lui JFK la zeci de ani de la moartea sa, ridica multe semne de intrebare, venind dupa o lunga perioada in care acesta era considerat o greseala a natiunii. Sa nu uitam ca America are obiceiul de a-si asasina presedintii, in ciuda alegerii prin vot. Sa nu uitam nici ca America este natiunea construita pe cadavrele indienilor nativi si ca este poporul care a tinut la segregare, umilind africanii si obligandu-i sa fie sclavi, pentru ca apoi sa urce pe scaunul presedintelui un afro-american, pe Barack Obama.
Care sunt interesele ascunse in spatele reabilitarii lui Kennedy? Doar timpul ne va spune, atunci cand va veni vremea sa stim.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation