Rosia Montana – inevitabilul este aproape

rosia-montana-protestTrece timpul si protestele de strada starnite de Rosia Montana raman tot… in strada. Nimic nu se schimba, aceiasi oameni isi ocupa in fiecare zi locul in Piata, scandand impotriva exploatarii miniere Rosia Montana, impotriva tradatorilor care isi vand tara, impotriva capitalismului si din cand in cand strigatele se intetesc cu lozinci si scandari anti-Basescu sau anti PSD, ca la orice „adunare” de gen. Nu este, din pacate, nimic in aceasta forma de protest ce ar putea schimba, ce ar putea modifica in vreun fel cursul lucrurilor si sunt convinsa ca Rosia Montana va deveni in scurt timp locul celei mai mari exploatari aurifere – si nu numai- din Europa.

Ecologistii spun ca e rau, pentru ca ar distruge definitiv zona din cauza cianurilor folosite pentru extragerea zacamintelor. Rosia Montana Gold Corporation spune ca e o exploatare obisnuita, fara riscuri si ca se practica in multe zone. Autoritatile tac, unii pentru ca si-au luat comisioane grele, altii pentru ca redeventa anuala le convine, altii pentru ca bugetul de stat are de castigat enorm, plus ca si statul roman este actionar la Rosia…. Fara sa mai vorbim de locurile de munca, cu care se incearca sa ni se scoata ochii, ca si cum ar fi garantate pe viata sau ca si cum ar eradica problema saraciei in regiune, sau ar reduce drama oamenilor relocati, care au trait odinioara aici…Dramele exista, insa protestele de la Bucuresti nu le vor rezolva nicicum. Sunt interese mult prea mari pentru ca exploatarea sa fie oprita desi este tergiversata de ani intregi din cauza avizelor de mediu. Insa inevitabilul se va produce intr-un final. Nu sunt o ecologista militanta, dar ma intereseaza in ce lume vor trai copiii mei, ce apa vor bea, ce aer vor respira. Si ma mai intereseaza si in ce conditii economice vor creste si vor tra, mai apoi.

M-am intrebat, in mod firesc, daca acolo este un zacamant atat de important de ce nu il exploateaza statul roman? Si poate nu atat de scump si nu cu efecte atat de perverse…

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation