Siguranta celui mai sigur OS de la ora actuala pusa in pericol?

TailsCine se pricepe cat de cat la calculatoare stie ca sunt vreo patru sisteme de operare mai cunoscute: Windows-evident, doh-, Linux, Mac OS, Chrome OS. Dintre ele, mai sigure sunt Linux si Mac OS, daca ma intrebati pe mine, insa asta poate sa nu mai fie adevarat in viitor. Dar, pentru ca totdeauna va exista un dar, cel mai sigur OS nu e nici un sistem de operare din cele patru amintite. Atunci care este, m-ati intreba. Iar eu v-as raspunde cu zambetul pe buze, foarte sigur pe mine: Tails.

Nu prea se stia de Tails pana sa-l popularizeze Edward Snowden, omul din spatele WikiLeaks, poate cel mai vanat om de pe planeta la ora actuala, care a reusit sa le sufle-n iaurt americanilor si sa le scape de sub nas cu acest sistem de operare in „portofel”. Ce face acest OS atat de bun, in aparenta-nimic nu e perfectiunea intruchipata, avertizeaza cei mai tari de pe piata securitatii online si offline-este gradul de anonimitate foarte mare-ceva asemanator face si TOR insa la un nivel mult mai elementar. Anonimitatea poate fi exploatata de catre hackeri si poate fi stirbita la un moment dat, facand vizibile date cu caracter secret sau foarte personal. Exodus, cei mai tari de pe piata securitatii, s-au temut sa faca public tipul de bug sa nu dea idei unor nebuni ai internetului care sa exploateze la maximum orice greseala a companiei. Tails e gratuit, open source, asa ca bug-uri pot exista dat fiind numarul mare de oameni care umbla pe cod si imbunatatesc programul. Toata nebunia Tails a avut ca punct de plecare TOR, dupa care fondatorii lui erau disperati in urma cu cinci ani. Tails e un acronim ce vine de la The Amnesic Incognito Live System, avand la baza sistemul de operare Incognito.

De preferat, pentru cine isi doreste sa incerce un astfel de OS este sa-l ruleze de pe Live CD-adica un cd „ars” cu imaginea bootabila a softului, care sa nu afecteze in nici un fel calculatorul; Live CD e foarte popular in lumea Linux, unde toate distributiile au ca mediu de testare Live CD-ul-bagi CD-ul cu imaginea bootabila in CD-ROM, rulezi sistemul doar de pe CD iar daca te-a convins ai optiunea sa-l instalezi pe HDD, asta daca te pricepi la asa ceva.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation