Titi Aur- Un punct marcat pentru Antena 3

accident-muntenegruTimp de aproape o saptamana din ziua in care a avut loc tragicul eveniment din Muntenegru si pana in ziua in care scriu aceste randuri, am vazut la televizor – fie la posturile generaliste, fie la posturile de stiri – aceleasi cuvinte, aceleasi titluri, aceleasi metafore legate fie de “autocarul mortii” de “cursa mortii” de prapastia in care si-au gasit moartea cei 18 romani, de ingerii care i-au salvat, chiar si de “vacanta catre moarte”.

E un fel ciudat de a face presa in Romania, ne place sa ne intoarcem la aceleasi idei, sa ne cantonam in niste locuri comune, sa folosim expresii care emotioneaza dar a caror supra-utilizare le goleste de continut. Timp de doua zile apoi, cat aeronavele cu ranitii si trupurile celor trecuti in nefiinta au revenit in tara – am auzit si vazut pe burtiere sintagma “pod peste Muntele Negru”, “pod aerian”, “punte aeriana” etc. Orice grupaj de stiri si orice emisiune informativa de aici sau de la locul accidentului era, in principiu, cam la fel si batea moneda pe aceleasi lucruri, iar la un moment dat nici macar nu mai conta ce sigla este in dreapta sus a ecranului televizorului. Cu toate acestea, o singura emisiune Antena 3, cea din noaptea in care au fost aduse in tara, pe Baza 90 Otopeni, trupurile celor care si-au pierdut viata in accidentul de autocar, a avut un invitat cheie, un invitat care a vorbit si care a oferit informatii, nu doar pareri si speculatii. Nu il mai vazusem niciodata pe soferul de raliu Titi Aur invitat intr-o emisiune, nu il mai auzisem vorbind in extenso, dar stiam desigur cine este. A fost adus in studioul Antena 3 alaturi de ceilalti invitati pentru a-si spune punctul de vedere, ca specialist, legat de conditiile care ar fi putut produce accidentul si despre conditiile tehnice care au dus la un astfel de deznodamant. Elocinta sa, ipotezele inaintate, felul in care a descris dinamica unui vehicul de transport persoane, dar si trairile unui sofer in astfel de situatii, a schimbat – pentru mine cel putin – felul in care il vedeam pe omul care, dupa toate dovezile, este singurul vinovat pentru producerea acestui accident – soferul.

Am inteles ce l-a facut sa ajunga la aceasta viteza, am inteles si factorii care au contat, in plus, pe langa viteza pe acel drum, pentru ca sunt convinsa ca nu a fost si nici nu va fi singurul sofer de autocar care va conduce – chiar si pe drumul acela – cu 40 de km/h cat este indicatia pentru acea zna. Acum stiu ca informatia poate avea mai julte fete si ca este important unghiul din care o privesti.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation