V-ati temut ca nu o sa avem ce manca pe Marte? NASA a rezolvat problema: cultiva cartofi

cultivare-cartofi-marteColonizarea unor planete din sistemul nostru solar, tema pe care mai multe seriale si filme SF din prezent o exploateaza, nu mai este demult o misiune imposibil de pus in practica. Marte sau Luna sunt printre primele planete care vor ajunge sa primeasca primii oameni dornici sa locuiasca intr-o alta parte decat pe Terra. Descoperirile recente facute de NASA pe Luna si pe Marte i-au convins pe cercetatori sa isi largeasca orizontul de studiu si sa ia in considerare crearea unor asezari pentru oameni, in care acestia sa fie in primul rand in siguranta, si mai apoi sa aiba tot ce le trebuie pentru putea supravietui pe o perioada cat mai mare de timp.

Oamenii de stiinta care urmaresc sa isi puna in practica ideile in privinta dezvoltarii unui mediu propice pentru viata umana pe alte planete au primit pe neasteptate una dintre cele mai bune idee de la producatorii unui film. Martianul, pelicula care a avut mare succes la Premiile Globurile de Aur si care poate sa primeasca si cateva Oscaruri, vorbeste despre un botanist care inventeaza o metoda sigura de cultivare a cartofilor pe Marte. Scenariul care e oarecum futurist si lipsit de o baza prea stiintifica poate sa devina realitate pe masura ce oamenii de stiinta vor face diverse incercari pentru adaptarea cartofilor la tipul de sol si la mediul controlat de pe Marte. Ca sa poata sa ajunga la aceasta performanta, cercetatorii vor incepe sa cultiveze plantele vizate pe Pamant, simuland toate conditiile de mediu de pe planeta rosie. Pe Marte, plantele deja crescute putin pe Terra vor trai si se vor dezvolta sub un dom urias, unde temperatura si climatul vor fi controlate de programe si masinarii sofisticate.

Cu sol din desertul Pampas de La Joya si conditii atmosferice simulate la fel ca pe Marte, cercetatorii spera sa dea lovitura. De ce sol adus tocmai din Peru? Pentru ca are o compozitie extrem de apropiata de particulele din scoarta martiana. Dioxidul de carbon in concentratii mari vor fi foarte bune pentru o dezvoltare foarte rapida si eficienta a plantelor. Pe Marte, atmosfera are pana la 95% dioxid de carbon. Momentan se incearca depistarea cat mai multor detalii despre atmosfera de pe suprafata lui Marte, urmand ca in viitor sa fie create centre de simulare pe Pamant cu dinamica si nivel de acuratate mai mari. Daca va merge treaba pe Marte in privinta culturilor de cartofi sau alte cereale, cultivarea lor se va extinde si pe alte planete si sateliti naturali din sistemul nostru solar. Pe de alta parte, cartofii si cultivarea lor pot demonstra cat de importanta e aceasta cultura pentru ameliorarea securitatii alimentare de pe Terra.

Incalzirea globala poate sa nu mai fie un termen asa de abstract in viitor atata vreme cat se vor cultiva plante si legume pe o planeta moarta de mai bine de 2 miliarde de ani. Cultivarea cartofilor in conditiile vitrege oferite de Marte poate sa ajute intreaga lume de pe Terra sa supravietuiasca lipsei de hrana si resurse care se acutizeaza pe zi ce trece. Cartofii sunt vazuti ca o salvare ieftina de implementat mai ales acolo unde apare malnutritia, saracia, absenta terenurilor pe care se poate cultiva-cartoful are multe nutrimente si creste in conditii foarte grele din punct de vedere climatic si al reliefului.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post Navigation